A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ольгопільська громада
Вінницька область, Гайсинський район

УВАГА ВСІМ СУБ’ЄКТАМ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Дата: 06.03.2024 14:16
Кількість переглядів: 82

 З приходом весни та настанням сприятливих погодних умов сільськогосподарські підприємства району  розпочнуть весняно-польові роботи, а з ними розпочинається інтенсивний період використання засобів захисту рослин.

 На території України дозволено застосовувати  пестициди та агрохімікати, що пройшли державну реєстрацію, та внесені до Реєстру пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні. Асортимент, засоби, сфера застосування пестицидів, норми, кратність обробок повинні відповідати «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні» і Доповненнями до нього.

Продаж населенню пестицидів і агрохімікатів здійснюється у дрібно-фасованому вигляді та з обов’язковою наявністю інструкції щодо їх безпечного застосування. Для обробки індивідуальних садів і городів можна застосовувати пестициди, які дозволені для роздрібного продажу населенню

Для авіаційної обробки можна застосовувати тільки ті  пестициди , які дозволені для авіаційного застосування в Україні.

 До роботи з пестицидами допускаються лише ті особи, які пройшли навчання з питань безпечного поводження з пестицидами та мають посвідчення про право роботи з пестицидами.
        Обробка рослин та інших об’єктів повинна здійснюватись суворо за показаннями з обов’язковим врахуванням економічного порогу шкідливості (ЕПШ), ступеню розвитку хвороб рослин і бур’янів, а також прогнозу погоди.
          Використання пестицидів в окремих галузях народного господарства, у колективних та індивідуальних садах і городах, в закладах  охорони здоров'я та побуті, а також продаж їх населенню повинно здійснюватись тільки у відповідності з державними санітарними правилами ДСП 8.8.1.2.001-98  «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».
      
            Завчасно, але не менше, ніж за три доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарств сповіщає органи місцевого самоврядування про заплановане застосування засобів захисту рослин шляхом надання повідомлення про застосування засобів захисту рослин.

           Доведення змісту завчасного повідомлення до відома власників пасік здійснюється шляхом його опублікування на офіційній інтернет-сторінці органів місцевого самоврядування або в засобах масової інформації місцевого рівня, або оголошення завчасного повідомлення по радіо та/або телебаченню місцевого рівня, а також шляхом його надсилання особистим повідомленням на телефон чи на електронну адресу, зазначені під час реєстрації або кочівлі пасіки. Рекомендуємо розміщувати друковані повідомлення у громадських місцях .
            Зміст завчасного повідомлення повинен відповідати «Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин».

Фото без опису

               У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.
Зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку, не менше:
– при авіаційному – 1000 м (з урахуванням напрямку вітру),
– при штанговому і гербігації дощуванням – 300 м,
– при вентиляторному обприскуванні – 500 м.

           Усі роботи із засобами захисту рослин слід проводити у вечірні та ранкові години в період відсутності льоту бджіл при мінімальних висхідних повітряних потоках за швидкості вітру до 4 м/с. Як виняток, допускається проведення обробок  вдень у похмурі та прохолодні денні години з температурою навколишнього повітря нижче +10 °C. Рекомендуємо дотримуватись безпечної відстані від суміжних полів, щоб не допустити зносу шлейфу пестициду (особливо десиканту) на чужі посіви та насадження.
            Заборонено обробку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл.
            Під час обробки не квітучих рослин слід враховувати, що в радіусі 10 км від території, що обробляється пестицидами, можуть знаходитись інші квітучі медоноси, у т.ч. й дикоростучі (різнотрав’я, деревні рослини (акації, липи) та ін., тому застосовувати засоби захисту рослин необхідно із дотриманням усіх вимог безпеки, незалежно від рослин, які обробляються.
       Машини та механізми, які використовуються для внесення засобів захисту рослин повинні бути технічно справними та перевіреними до початку проведення робіт.
        Використання авіації для внесення пестицидів проводиться на основі «Правил організації та виконання авіаційних робіт у сільському та лісовому господарстві»,  Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України, інших нормативно-правових документів.
        Застосування пестицидів повинне бути організоване таким чином, щоб попередити їх надходження в повітряне серевище в концентраціях, які перевищують допустимі.
           При роботі з пестицидами обов’язковим є використання спецодягу та засобів індивідуального захисту, які використовуються згідно встановлених інструкцій.
           Фізичні особи та суб’єкти господарювання, які застосовують засоби захисту рослин, повинні вживати всіх заходів з метою попередження отруєння бджіл.
Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Управління фітосанітарної безпеки


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних