A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ольгопільська громада
Вінницька область, Гайсинський район

Верховний суд підтримав позицію прокуратури та вкотре роз’яснив про відмінності між знахідкою та крадіжкою

Дата: 29.06.2022 11:00
Кількість переглядів: 896

Фото без опису

Верховний суд  підтримав позицію прокуратури та вкотре роз’яснив про відмінності між знахідкою та крадіжкою

 

Згідно з вироком  Бершадського районного суду 46 річну жінку визнано винуватою та засуджено за те, що вона в жовтні 2018 року, перебуваючи в овочевому відділі магазину у м.Бершадь, біля вагів побачила мобільний телефон загальною вартістю 3 тис. грн., який потерпіла випадково залишила у вищевказаному місці, накрила цей телефон поліетиленовим пакетом, і, переконавшись, що за нею ніхто не спостерігає, умисно таємно викрала його, після чого залишила вказаний магазин, розпорядившись викраденим майном на власний розсуд.

Вирок Бершадського районного суду переглядався Вінницьким апеляційним судом та колегією Другої судової палати Касаційного кримінального суду Верховного суду. В касаційній скарзі захисника засудженої ставилось питання про відсутність складу злочину, передбаченого ч.1 ст. 185 КК України, в діях особи, оскільки, на їх переконання, телефон вона знайшла, та не мала корисливого умислу. 

Однак судом зазначено, що на відміну від крадіжки, привласнене майно може вважатися знахідкою лише за умов, що: а) воно вибуло з володіння власника; б) місцезнаходження цього майна власнику не відомо; в) між втратою майна та його знахідкою пройшов тривалий час, який давав власнику підстави вважати майно остаточно втраченим; г) особа, яка знайшла майно, не була очевидцем події втрати і сама не чинила будь-яких активних дій, спрямованих на вилучення майна з володіння власника; д) відсутня можливість виявлення (ідентифікації) законного власника майна. Таким чином, за результатами розгляду даного вироку судом касаційної інстанції, вирок місцевого суду та ухвалу апеляційного суду залишено без змін.

За таких обставин незаконне таємне заволодіння майном, яке фактично не вийшло з володіння власника або особи, якій було ввірене, але опинилося з будь-яких причин у неналежному місці, слід розцінювати не як привласнення знахідки, а як крадіжку чужого майна.

 

Прокурор Бершадського відділу

Гайсинської окружної прокуратури                                         Юрій Бурковський


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних