A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ольгопільська громада
Вінницька область, Гайсинський район

Основні правила застосування пестицидів і агрохімікатів для населення

Дата: 01.05.2023 13:22
Кількість переглядів: 107

Громадянам, які займаються вирощуванням сільськогосподарських культур для правильного та безпечного використання засобів захисту рослин на присадибних та дачних ділянках слід дотримуватись основних правил:

  • для обробки індивідуальних садів і городів засобами захисту рослин в межі населеного пункту застосовувати препарати, які дозволені для роздрібного продажу населенню згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні»;
  • купувати засоби захисту рослин необхідно у офіційних дистриб’юторів або спеціалізованих магазинах; Необхідно звертати увагу на наявність етикетки, де повинно бути вказано місце та дату виробництва, термін придатності, об’єкт обробки та інша інформація, що характеризує пестицид;
  • не допускати можливості доступу до препаратів сторонніх людей, дітей, домашніх тварин;
  • дотримуватись інструкцій щодо застосування пестициду, вказаних на етикетці;
  • під час роботи з засобами захисту рослин не палити, не вживати напої та їжу;
  • під час проведення робіт дотримуватись загальних вимог щодо використання засобів індивідуального захисту органів дихання та очей, шкіри рук;
  • після проведення робіт потрібно ретельно мити з милом руки, інші відкриті ділянки тіла та змінити одяг; 
  • у разі підозри на отруєння відразу звернутися до лікаря, показати лікарю етикетку від препарату або повідомити, яким засобом проводилась обробка;
  • необхідно попереджати жителів прилеглих домогосподарств про місце та час застосування пестицидів;
  • на час оброблення рекомендовано щільно зачиняти вікна та двері осель, господарських споруд, прикривати колодязі;
  • застосування пестицидів для захисту зелених насаджень дозволяється тільки з 22 до 7 годин ранку при мінімальних висхідних повітряних потоках та швидкості вітру не більше 3- 4 м/с;
  • не допускати зносу шлейфу пестициду від обприскувача на прилеглі території, побутові речі, одяг, городні рослини, які потрапляють в їжу у свіжому вигляді (перо зеленої цидулі, салати, ягоди суниці, малини, смородини і т.п.) та інше;
  • не допускати отруєння медоносних бджіл, враховуючи вимоги «Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин», затвердженої наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України 19 лютого 2021 року №338.
  • заборонено обробку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл. Під час обробки не квітучих рослин слід враховувати, що в радіусі 10 км від території, що обробляється пестицидами, можуть знаходитись інші квітучі медоноси, у т.ч. й дикоростучі (різнотрав’я, деревні рослини (акації, липи) та ін.), тому застосовувати засоби захисту рослин необхідно із дотриманням усіх вимог безпеки, незалежно від рослин, які обробляються.

При проведенні обробок індивідуальних садів і городів засобами захисту рослин, також необхідно дотримуватися вимог ст. 103 «Зміст добросусідства» Земельного кодексу України, відповідно якої:

1. Власники та землекористувачі земельних ділянок повинні обирати такі способи використання земельних ділянок відповідно до їх цільового призначення, при яких власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок завдається найменше незручностей (затінення, задимлення, неприємні запахи, шумове забруднення тощо).

2. Власники та землекористувачі земельних ділянок зобов'язані не використовувати земельні ділянки способами, які не дозволяють власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок використовувати їх за цільовим призначенням (неприпустимий вплив).

3. Власники та землекористувачі земельних ділянок зобов'язані співпрацювати при вчиненні дій, спрямованих на забезпечення прав на землю кожного з них та використання цих ділянок із запровадженням і додержанням прогресивних технологій вирощування сільськогосподарських культур та охорони земель (обмін земельних ділянок, раціональна організація територій, дотримання сівозмін, встановлення, зберігання межових знаків тощо).

У відповідності до ст. 104 «Попередження шкідливого впливу на сусідню земельну ділянку» вищевказаного кодексу України, власники та землекористувачі земельних ділянок можуть вимагати припинення діяльності на сусідній земельній ділянці, здійснення якої може призвести до шкідливого впливу на здоров’я людей, тварин, на повітря, земельні ділянки та інше.

Дотримання вищезазначених правил є запорукою збереження власного здоров’я та попередження забруднення навколишнього природного середовища!

Порушення вимог нормативних та законодавчих актів тягне за собою притягнення винних до дисциплінарної, адміністративної, цивільно-правової або кримінальної відповідальності. Встановлення та відшкодування завданих збитків відбувається у порядку, передбачених чинним законодавством України.

Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.