Ольгопільська громада
Вінницька область, Гайсинський район

Відновлення довоєнного стану системи оподаткування: Мінфін розповів, що передбачає ухвалений Закон

Дата: 10.07.2023 08:23
Кількість переглядів: 183

Фото без опису30 червня Верховна Рада в другому читанні прийняла зміни до Податкового кодексу та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану.
Відповідні зміни направлено на відновлення довоєнного стану системи оподаткування, зазначає Міністерство фінансів.



Мінфін звертає увагу, що Закон не передбачає підвищення податків та не вводить нові ставки податків. Зазначається, що норми направлено насамперед на повернення податкового законодавства до довоєнного стану.

Зокрема, з 1 серпня 2023 року обмежується дія окремих норм Кодексу, запроваджених на період до припинення або скасування воєнного стану на території України.

Ухвалений Закон передбачає з 1 серпня 2023 року: 1) скасування можливості для ФОП та юридичних осіб бути платниками єдиного податку ІІІ групи із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2 % від суми доходу.

Водночас платник матиме право подати заяву про відмову від застосування 2 % ЄП та вказати, на яку систему оподаткування він бажає перейти. Без подання такої заяви він автоматично переводитиметься на систему, на якій перебував до обрання спрощеної системи; 2) відновлення для ФОП платників єдиного податку І та ІІ груп обов'язку сплачувати єдиний податок, крім тих, податкова адреса яких знаходиться на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих територіях України;
3) відновлення проведення планових документальних перевірок виключно для платників податків, які:  здійснюють діяльність у сфері виробництва та/ або реалізації підакцизної продукції;
- здійснюють діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес);  надають фінансові, платіжні послуги; 4) проведення позапланових документальних перевірок платників податку за виключним переліком, визначеним законом; 5) відновити застосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства; правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування

Також з 1 жовтня 2023 року відновлюється застосування штрафних санкцій за порушення порядку використання РРО/ПРРО (крім санкцій за порушення, що вчинені на окупованих територіях чи територіях бойових дій).
Водночас встановлюється зменшений розмір штрафу штрафних санкцій (25 % та 50 % вартості товару замість 100 % і 150 % відповідно) за незастосування РРО/ПРРО, невидачу розрахункового документа або видачу розрахункового документа на неповну суму покупки, що застосовуються до ФОП - платників єдиного податку (до закінчення воєнного стану, але не довше ніж до 1 серпня 2025 року).

Також документом передбачено, що в разі сплати платником податків протягом 30 днів сум податків і зборів, донарахованих за результатами документальних перевірок, штрафні санкції не застосовуватимуться, а пеня не нараховуватиметься.

Мінфін звернув увагу, що ухвалення Закону забезпечить виконання Україною зобов'язань у рамках Меморандуму про економічну та фінансову політику від 8 грудня 2022 року.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних