Шкода чи користь. Що потрібно знати про гриби.
В Україні є традиційним вживання страв з грибів, але ця традиція має підвищений ризик, оскільки більшість населення втратила навички збирання грибів. Для декого це хобі, спосіб насолодитися природою, або ж – можливість поповнити запаси на зиму чи приготувати смачну вечерю.
Зараз на ринках громади можна зустріти в продажі дикорослі гриби. Сприятливі погодні умови сприяли початку сезону грибів..
У грибах є значна кількість білків, вуглеводів, мінеральних речовин, мікроелементів, екстрактивних та ароматичних речовин, тому вони є досить поживним та калорійним продуктом, проте досить важким для перетравлення.
У нашому регіоні є близько 10-15 видів їстівних грибів. На території України зареєстровано до 80 видів отруйних грибів, однак найчастіше отруєння спричинюють 20-25 їх видів. Деякі з них за зовнішнім виглядом нагадують їстівні.
Найнебезпечнішими серед отруйних грибів є такі, що містять отруту уповільненої дії. До них належать мухомори зелений, білий і смердючий, а також павутинник жовтогарячо-червоний. Отрути, що містяться в цих грибах, призводять до необоротних органічних змін у печінці та нирках. Найтяжчим є отруєння блідою поганкою, яке часто призводить до смерті.
Шкода отруйного гриба полягає в токсині, який міститься в ньому, міліграмів якого достатньо, щоб викликати необоротну реакцію в організмі людини. Небезпека токсинів, що є в отруйних і токсичних грибах, різниться за спрямованістю дії. Одні наносять удар на травний тракт, а інші – на функцію головного мозку та ЦНС. Третій різновид отруєнь зачіпає печінку, нирки, головний мозок – це токсини плазмотоксичного впливу. Дуже часто в одному отруйному грибі поєднуються кілька різновидів токсинів.
Ті, хто думає, що отруїтися можна лише отруйними грибами — помиляються! Іноді навіть їстивні гриби можуть стати причиною отруєння. Це буває у тих випадках, коли вживають гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання. Гриби належать до продуктів, що швидко псуються, тому переробляти їх треба, як правило, в день збирання. Це пов’язано з тим, що після дозрівання гриби стають добрим поживним середовищем для розвитку мікроорганізмів, в тому числі хвороботворних. При вживанні недоброякісних грибів, інфікованих патогенною флорою, частіше внаслідок неправильної кулінарної обробки або неправильних умов зберігання, розвиваються токсикоінфекції, серед яких слід виділити випадки ботулізму.
Їстивні гриби мають отруйних «двійників».
Гриби ховають в собі загрозу для життя. Споживання будь-якого гриба загрожує загостренням хронічних захворювань травного тракту, а тому їх рекомендують людям, схильним до гастриту, панкреатиту, холангіту, гепатиту, коліту, виразкової хвороби.
Необхідно пам’ятати!
Гриби є «важкою їжею». Вони протипоказані дітям до 14 років, людям похилого віку й особам, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту, печінки, при цукровому діабеті та вагітним жінкам.