Ольгопільська громада
Вінницька область, Гайсинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Через підвищення температури зростає небезпека ботулізму — поради, як уникнути зараження

Дата: 27.06.2025 13:25
Кількість переглядів: 11

картинка у руках крапельницяЗ приходом теплих днів багато хто планує пікніки, відпочинок на природі чи подорожі. Проте варто бути особливо обачними з продуктами домашнього виробництва — домашніми паштетами, вʼяленою рибою, мʼясом й консервацією. В Україні зафіксовано зростання кількості випадків підозри на ботулізм.

поради проти бутулізму

За поточний рік у Вінницькій області зареєстровано 2 випадки ботулізму, з яких 1 у у жителя Теплика Гайсинського району. За даними ЦГЗ МОЗ України протягом 2025 року в Україні з підозрою на ботулізм до медзакладів звернулося 27 людей (з них в 1 людини діагноз не підтвердився). Пацієнтів госпіталізували у Волинській, Вінницькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Львівській, Одеській, Тернопільській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Київській областях та у Києві. Усі отримують необхідну медичну допомогу.

Причиною хвороби в більшості випадків стали продукти домашнього виробництва —  домашні м’ясні консерви, вʼялена риба та мʼясо. 

У всіх областях України наявні запаси протиботулінічної сироватки, однак найкраща профілактика — це обережність і поінформованість.

Що таке ботулізм?

Ботулізм — це важке харчове отруєння, викликане токсином бактерії Clostridium botulinum. Найчастіше цей токсин утворюється в умовах недотримання технологій приготування продуктів, особливо під час домашнього консервування чи ферментації.

Найнебезпечнішими продуктами є:

  • Домашні консерви з м’яса, риби, грибів або овочів
  • В’ялена або копчена риба, виготовлена без дотримання санітарних норм
  • Домашні паштети та ковбаси

Основні симптоми

Перші прояви виникають зазвичай протягом 12–36 годин після вживання зараженої їжі:

  • М’язова слабкість, утруднене дихання
  • Погіршення зору: «туман», сітка або двоїння перед очима
  • Відчутна сухість у роті, утруднення ковтання
  •  Розлади дихання – основна причина смерті

Як убезпечити себе та близьких?

  • Відмовтеся від домашніх м’ясних консервів, паштетів, в’яленої та копченої риби невідомого походження.
  •  Вибирайте лише сертифіковану продукцію.
  • Зберігайте м’ясні та рибні продукти обов’язково в холодильнику.

Якщо ви підозрюєте ботулізм:

  • Не зволікайте — негайно зверніться до лікаря.
  • Повідомте медиків про можливе вживання домашніх консервів або риби.
  • Не займайтеся самолікуванням.

Поширюйте цю інформацію серед друзів і рідних — це може врятувати життя.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних