A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ольгопільська громада
Вінницька область, Гайсинський район

Відповідальність за не постановку на облік у військкомат

Дата: 19.05.2021 10:39
Кількість переглядів: 18153

 

Зауважуємо  що 30 березня 2021 року вступив в силу Закон України  № 1357 «Про внесення  змін до деяких законодавчих актів України  щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку» згідно якого військові комісаріати реорганізовано у територіальні  центри  комплектування  та соціальної підтримки ( ТЦК  та СП).   

Військовий обов'язок                                                                      

Кожен громадянин має обов'язок перед рідною країною. Так, в кожного громадянина відповідно до Конституції України та Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" (далі по тексту - Закон) є обов'язок захищати свою Вітчизну, її недоторканність і цілісність території. Для підготовки Збройних сил України Закон встановлює військовий обов'язок.

Такий обов'язок включає наступні дії:

  • підготовка осіб до військової служби;
  • приписка до ділянок призову;
  • прийняття на службу (за контрактом або за призовом);
  • проходження такої служби;
  • перебування в запасі;
  • військовий резерв;
  • військовий облік.

Звертаємо увагу, що вищеописаний обов'язок стосується тільки осіб-громадян України, на іноземців і осіб, які не мають громадянства вона не поширюється.

У наступних розділах більш детально про те, як стати на облік і що буде якщо не стати на військовий облік після служби або навчання і тд.

Як прописатися в призовній дільниці

Щороку територіальні центри комплектування  та соціальної підтримки  за місцем проживання приписують всіх хлопців, яким виповнилося 17 років. Період для такої прописки - січень-березень.

Для прописки, людині надсилають повістку, в якій повинна бути вказана конкретна дата в який саме день необхідно прийти.

Крім того, важливо відзначити, що обов'язок подавати інформацію ТЦК та СП про вищевказаних хлопців покладається на всі підприємства, фірми, організації, установи освіти, їх керівників, а також, органи місцевої влади (сільські, міські та селищні ради і тд). І за недотримання цього обов'язку передбачена відповідальність.

Для проведення прописки складається спеціальна комісія. Прописка є початковим обов'язковим етапом для постановки на облік. За результатами прописки людині видають посвідчення про прописку (прописне).

Як стати на облік у територіальний центр комплектування та соціальної підтримки України:

Є два види обліку: призовників і військовозобов'язаних. Так, до першої категорії відносяться:

  • прописані до ділянок;
  • громадяни, які отримали громадянство України;
  • громадяни, які приїхали на нове місце проживання або з-за кордону.

Зверніть увагу, що перебування на обліку призовників триває до моменту досягнення призовниками 27 років.

До другої категорії підлягають:

  • звільнені з військової служби в запас;
  • особи, які раніше терміну звільнилися з альтернативної служби;
  • військовозобов'язані, які переїхали в іншу місцевість;
  • звільнені з різних державних служб правопорядку або Державної податкової служби або митної, або виконавчої служби;
  • виключені з обліку Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України;
  • звільнені від призову по статті 18 Закону;
  • особи, яким виповнилося 27 років під час перебування на обліку призовників.

Для того, щоб стати на облік необхідно звернутися до ТЦК та СП  з паспортом, приписним (або військовим квитком - для обліку військовозобов'язаних) і іншими документами, що підтверджують підстави для зміни проживання, закінчення вузу і тд.

А що буде, якщо не стати на військовий облік у вузі або за місцем нової роботи? Хочете дізнатися - читайте нижче.

Що буде якщо не стати на військовий облік?

Законодавством встановлені терміни і порядок постановки на облік в залежності від підстав для обліку.

Так, якщо людина прибула на нове місце проживання, вона зобов'язана повідомити про це ТЦК та СП , в якому перебуває на обліку. Те ж саме стосується змін сімейного стану, стану здоров'я, місця навчання (частина 10 статті 38 Закону). Так, якщо людина закінчила університет або була переведена в інший, якщо людина одружилася, поміняла роботу - про все це необхідно сповістити в ТЦК та СП протягом тижня.

Якщо метою переїзду є зміна місця проживання або відрядження, навчання, відпустка тривалістю понад 3 місяців, призовник зобов'язаний з'явитися в ТЦК та СП і знятися з обліку для постановки на облік за новим місцем проживання - на що у такого призовника є рівно тиждень, такий же термін для постановки на облік за новим місцем проживання.

Крім того, зазначимо, що якщо людина сама не встала на облік у військкомат при переїзді, то це не означає, що ніхто про неї і не дізнається як про потенційного призовника. Так, органи виконавчої влади міської, сільської, селищної ради (як правило це виконавчий комітет) не можуть здійснювати реєстрацію місця проживання, якщо людина знялася з обліку у ТЦК та СП і не встала за новим місцем проживання. Крім цього, якщо не стати на облік у ТЦК та СП вчасно, поліція має право розшуку, затримання і навіть доставки осіб, які ухиляються від своїх військових обов'язків (частина 3 статті 38 Закону).

Якщо вчасно не повідомити у ТЦК та СП дані про зміну імені, по батькові або прізвище, про шлюб, то за вас це зробить відповідний РАЦЗ, оскільки на нього такий обов'язок покладається частиною 4 статті 38 Закону.

Навіть, якщо потенційний призовник (людина від 17 до 27 років) захворів і лікувався на стаціонарному лікуванні, то і це "не можна приховати", оскільки на керівників лікарень або інших лікувальних установ покладається обов'язок повідомляти у  ТЦК та СП інформацію про таку людину.

Таким чином, велика ймовірність, що інформація про те, що людина порушує правила постановки на облік "дійде" до потрібних органів. Так що ж буде потім? Яка можлива відповідальність за не постановку на облік у військкомат?

Не встав на облік у ТЦК та СП : штраф

Стаття 42 Закону передбачає, що за порушення положень цього Закону, правил обліку і порядку обліку посадові особи або громадяни залучаються до відповідальності.

Частиною 1, 2 статті 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлено штраф у таких розмірах:

  • порушення правил обліку, неявка або несвоєчасна явка у ТЦК та СП на порядку без поважних причин; порушення порядку повідомлення про зміну місця роботи, проживання, навчання і тд - від 85 до 99 гривень
  • якщо зазначені вище дії вчинені однією і тією ж особою повторно (тобто протягом одного року і за умови, що при першому порушенні було накладено стягнення) - від 170 до 255 гривень.

Крім цього, КУпАП передбачає окремі штрафи на посадових осіб органів влади та, також, на керівників підприємств, організацій, установ, які своєчасно не повідомили в ТЦК та СП інформацію про потенційних призовників.

Необхідно відзначити, що статтею 335 Кримінального кодексу встановлено кримінальну відповідальність за ухилення від призову на строкову службу і передбачено покарання у вигляді обмеження волі до 3 років.

Нагадуємо ,що за отриманням консультації та захистом своїх прав можна звернутися до Чечельницького бюро правової допомоги Гайсинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  з 09-00 год. до 18-00 год. за адресою: смт. Чечельник, вул. Свято- Михайлівська 7 або за телефоном (04351) 2-10-47, та безкоштовним номером 0 800 213 103, також за правовою інформацією заходьте на довідково-інформаційну платформу правових консультацій WikiLegalAid за адресою https://wiki.legalaid.gov.ua

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.