A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ольгопільська громада
Вінницька область, Гайсинський район

Особливості укладення договору дарування будинку

Дата: 16.08.2021 10:44
Кількість переглядів: 1550

Фото без опису

Слід сказати, що дарування або, як його прийнято називати, дарча оформляється у вигляді нотаріально засвідченого договору дарування. Головною відмінністю договору дарування від інших договорів є його БЕЗОПЛАТНИЙ характер. У результаті укладення договору дарування ваше право власності припиняється, і виникає право власності у Обдаровуваного, у свою чергу, Обдаровуваний не здійснює у Ваших інтересах будь-які дії.

Оскільки договір дарування – це безоплатний договір, то ви не можете зобов'язати обдаровуваного вчинити на вашу користь будь-які дії: майнові або немайнові.

При здійсненні договору дарування будинку не варто забувати про земельну ділянку, на якій розташований сам будинок. Якщо земельна ділянка приватизована і належить власнику будинку, то треба переоформляти право власності будинку одночасно з переоформленням права власності на земельну ділянку. Тобто, окрім договору дарування будинку, треба ще оформляти і договір дарування земельної ділянки.

Земельна ділянка може бути передана власнику будинку в тимчасове користування з комунальної власності. У подібному випадку в договорі дарування будинку описується ця земельна ділянка, вказується її кадастровий номер, і укладати окремий договір дарування земельної ділянки не треба.

Сьогодні нотаріус, засвідчуючи договір дарування будинку, одночасно обов'язково в Державному реєстрі речових прав самостійно реєструє на нового власника право власності. Тобто, Обдаровуваний стає вже у нотаріуса повноправним власником будинку, і немає необхідності вам додатково реєструвати своє право власності в будь-яких інших органах.

При посвідченні договору дарування нотаріус ретельно перевіряє усі документи, подані для укладення договору, наявність арештів і заборон на відчуження будинку, що фігурує в договорі, дійсність довіреності (якщо договір укладається представником).

Слід вказати, що при укладенні договору дарування, в якому сторонами виступають члени сім'ї першого ступеня спорідненості (згідно із законом до них відносяться батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені) дохід, отриманий як подарунок, підлягає оподаткуванню за нульовою ставкою. При оформленні договору дарування в інтересах інших осіб розмір податку складатиме 5%.

Необхідно пам'ятати, що для укладення договору дарування до нотаріуса звертаються як Дарувальник, так і Обдаровуваний, їх особиста присутність є обов'язковою умовою для нотаріального посвідчення договору.

Документи, необхідні для оформлення договору дарування будинку в Україні:

1.? Паспорти і реєстраційні номери облікової картки платника податків (раніше згадуваний як ІПН) сторін договору, для неповнолітнього - свідоцтво про народження.

2.? Документи, що підтверджують право власності будинку (свідоцтво про право власності, свідоцтво про право на спадщину, договори купівлі-продажу/дарування/міни, довічного утримання й інші).

3.? Якщо у будинку прописані неповнолітні особи або вони виступатимуть сторонами договору, то на укладення договору потрібний дозвіл опікунського органу (якщо сторона договору – неповнолітня особа, то потрібна ще згода батьків на підписання нею договору).

4.? Довідка про кількість прописаних осіб у будинку.

5.? Звіт про експертну грошову оцінку будинку.

6.? Витяг з Державного земельного кадастру відносно земельної ділянки, на якій розташований будинок.

7.? Якщо нерухоме майно було придбане в шлюбі або дарувальник в даний момент перебуває в шлюбі, в обов'язковому порядку потрібна згода подружжя на укладення договору, свідоцтво про шлюб або свідоцтво про розірвання шлюбу.

8.? Якщо договір укладатиметься від вашого імені представником за довіреністю, то потрібна така довіреність, паспорт і реєстраційний номер облікової картки платника податків (раніше згадуваний як ІПН) повіреного.

 

 

Нагадуємо ,що за отриманням консультації та захистом своїх прав можна звернутися до Чечельницького бюро правової допомоги Гайсинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  з 09-00 год. до 18-00 год. за адресою: смт. Чечельник, вул. Свято- Михайлівська 7 або за телефоном (04351) 2-10-47, та безкоштовним номером 0 800 213 103, також за правовою інформацією заходьте на довідково-інформаційну платформу правових консультацій WikiLegalAid за адресою https://wiki.legalaid.gov.ua

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних