A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ольгопільська громада
Вінницька область, Гайсинський район

Увага! Зміни до Податкового кодексу України.

Дата: 28.12.2021 10:40
Кількість переглядів: 593

Державна податкова служба України у зв’язку з прийняттям 30.11.2021 Верховною Радою України Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» (реєстраційний номер законопроекту 5600 від 02.06.2021) (далі - Закон), інформує про основні зміни до Податкового кодексу України (далі - Кодекс), передбачені цим Законом, а також зміни до інших законодавчих актів, що стосуються проведення документальних та фактичних перевірок платників податків.

Так, Законом вносяться зміни до підпункту 17.1.17 пункту 17.1 статті 17, пункту 20.1 статті 20 Кодексу шляхом доповнення новим підпунктом 20.1.48, та надається право платникам податків, а також контролюючим органам відкрито здійснювати звукозапис, фото-, відео- фіксацію (відеозйомку), накопичувати та використовувати таку мультимедійну інформацію (фото, відео-, звукозапис) під час проведення перевірок.

Крім того підпункт 20.1.9 пункту 20.1 статті 20 Кодексу, яким передбачено право контролюючих органів вимагати під час здійснення перевірок від платників податків, що перевіряються, проведення інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, коштів, зняття залишків товарно- матеріальних цінностей, готівки, доповнюється словами: «з використанням інформації та документів щодо результатів такої інвентаризації за наслідками таких перевірок або під час наступних заходів податкового контролю».

Також змінами, що вносяться до пункту 44.5 статті 44 Кодексу, терміни відновлення втрачених документів при проведенні документальних перевірок з питань перевірки заявленого до відшкодування з бюджету та/або від’ємного значення податку на додану вартість, приводяться у відповідність до термінів проведення таких перевірок, а саме: строки проведення зазначених перевірок не переносяться до дати відновлення та надання втрачених документів до перевірки.

Змінами, що вносяться до пункту 73.3 статті 73 Кодексу, надається право контролюючим органам отримувати на відповідний запит інформацію (пояснення) від платника податків не лише по факту виявленого правопорушення, а й з інших питань, пов’язаних з оподаткуванням, можливими порушеннями у господарській діяльності платника, здійснених операцій. При цьому платник податків звільняється від обов’язку надання інформації та її документального підтвердження на повторний запит контролюючого органу, якщо такі документи вже надавались.

Разом з тим Законом вносяться зміни до Кодексу адміністративного судочинства України, якими зобов’язано суб’єкта владних повноважень подавати до суду всі наявні документи та матеріали, які можуть бути використані як докази у справі.

При цьому Законом вносяться зміни до Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі — Закон № 265/95), зокрема:

пункти 11 та 12 статті 3 Закону № 265/95 викладаються у новій редакції, та встановлюється обов’язок для суб’єктів господарювання при застосуванні РРО/ПРРО зазначати у розрахункових документах цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку (серія та номер) при роздрібній торгівлі алкогольними напоями; Міністерство фінансів України визначається органом, що встановлює Порядок та форму обліку товарних запасів для фізичних осіб - підприємців, у тому числі платників єдиного податку та оновлюються вимоги щодо ведення цього Порядку;

вносяться зміни до статті 20 Закону № 265/95, якими зменшується вдвічі розмір фінансової санкції за реалізацію товарів, які необліковані у встановленому порядку або за ненадання під час перевірки документів, які підтверджують такий облік у місці продажу (господарському об’єкті).

Звертаємо увагу, що застосування наведених вище норм передбачається починаючи з 1 січня 2022 року.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.