A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ольгопільська громада
Вінницька область, Гайсинський район

Організація режиму праці в спекотних умовах

Дата: 24.06.2022 09:31
Кількість переглядів: 820

Фото без опису

 

Організація режиму праці в спекотних умовах

Останніми днями в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода. Забезпечити належні умови праці під час роботи в спеку — обов’язок роботодавця. Щоб уникнути нещасного випадку внаслідок дії підвищеної температури повітря Бершадське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області нагадує, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт та як запобігти перегріванню організму.

Умови праці впливають на якість і безпеку робіт. Частою причиною нещасних випадків улітку стає дія підвищеної температури повітря. Через неї в організмі людини можуть виникнути такі патологічні зміни, як гостре перегрівання, порушення водно-сольового обміну, діяльності серцево-судинної і нервової систем.

Робота у спеку: вимоги безпеки

Оптимальні та допустимі показники мікроклімату різняться залежно від категорії робіт. Зокрема, якщо робота належить до категорії легких, верхня межа температури на постійних робочих місцях — + 28 ºС, на непостійних робочих місцях — + 30 ºС.

Вимоги до роботи в офісі влітку  Влітку для офісних працівників, які виконують роботу за комп’ютером, тобто не пов’язану з фізичним напруженням, оптимальна температура у приміщенні становить 23-25 °C. Відносна вологість повітря — не більше 40-60%. Однак таких показників не завжди вдається досягнути. Роботодавцям потрібно мати на увазі, що коли температура в офісі у теплий період року наближається до + 28 °C, працездатність працівників знижується, особливо, якщо вони перебувають на робочих місцях повний робочий день. Перевищення температурної норми або інших показників мікроклімату є підставою для припинення роботи. Проте самовільно працівники залишити офіс не мають права, оскільки це є порушенням трудової дисципліни. У такому випадку потрібно повідомити керівництво про несприятливі умови праці. Адміністрація має провести відповідні виміри. Параметри мікроклімату на робочих місцях вимірюють на висоті 0,5-1,0 м від підлоги при роботі сидячи, 1,5 м від підлоги — при роботі стоячи. Для вимірювання температури повітря рекомендують використовувати аспіраційний психрометр із ртутними термометрами. Якщо перевірка підтвердила, що температура в офісі перевищує норму, роботодавець може: тимчасово надати для роботи інше приміщення; зайняти працівників у межах трудової функції на іншій ділянці роботи; переобладнати приміщення. Якщо жоден із цих заходів не підходить, за погодженням із керівництвом підприємства слід скоригувати графік роботи та скоротити час перебування працівників на робочих місцях. Скоригувати графік роботи у спеку можна двома способами: ввести додаткові перерви або оголосити простій. Додаткові перерви оформлюють наказом, з яким ознайомлюють всіх працівників підприємства. Під час додаткових перерв працівники можуть залишати робоче місце і перебувати у комфортніших умовах. Такі перерви не збільшують тривалість робочого дня та входять до оплачуваного часу. За час простою у зв’язку з виробничою ситуацією, небезпечною для життя чи здоров’я працівників, за ними зберігається середній заробіток (ч. 3 ст. 113 КЗпП).

Робота на відкритих місцевостях

При роботах на відкритих ділянках і температурі навколишнього середовища від 35 ºС, тривалість періодів безперервної роботи має становити 15-20 хвилин із наступним відпочинком не менш 10-12 хвилин у приміщеннях із охолодженням. За цих умов допустима сумарна тривалість термічного навантаження за робочу зміну становитиме: для осіб, які використовують спецодяг для захисту від теплового випромінювання, не більше 4-5 годин; 1,5-2 години для осіб без спецодягу. В охолоджуваних приміщеннях слід підтримувати температуру повітря на рівні 24-25 °C.

Заходи безпеки за умов роботи у спеку.

Аби запобігти шкідливій дії підвищеної температури на працівників, роботодавці повинні забезпечити належний режим роботи у спеку. Зокрема необхідно: змінити порядок робочого дня та перенести години роботи на ранок або вечір; тривалість робочих змін зменшити; обідньої перерви — збільшити; забезпечити працівників засобами індивідуального (теплоізолювальний спецодяг) і колективного (системи вентиляції і кондиціювання повітря) захисту; улаштувати ємності з прохолодною водою або душ; забезпечити працівників мінералізованою водою (з розрахунку до 3,0 л на зміну); провести позапланові інструктажі щодо дотримання вимог безпечного ведення робіт. Для профілактики порушень водно-сольового балансу тим, хто працює в умовах нагріваючого мікроклімату, забезпечують компенсацію рідини, солей, мікроелементів, розчинних у рідині вітамінів, які виділяються з організму разом із потом (п. 2.12 ДСН 3.3.6.042-99). Для оптимального водозабезпечення та компенсації втрати солей і мікроелементів необхідно вживати підсолену воду, мінеральну лужну воду, молочнокислі напої (знежирене молоко, молочна сироватка), соки, вітамінізовані напої, киснево-білкові коктейлі. Пити воду слід часто і потроху, щоб підтримувати оптимальний вміст води в організмі, який забезпечує його нормальну життєдіяльність, обмін речовин. Температура питної води, напоїв, чаю має становити + 10-15 ºС. При температурі повітря більше 30 ºС і виконанні робіт середньої тяжкості потрібно випивати не менше 0,5 л води на годину — приблизно одну склянку кожні 20 хвилин. Для підтримки імунітету і зниження інтоксикації організму рекомендується вживати фрукти й овочі.

 

 

Іван Рутковський - страховий експерт з охорони праці Бершадського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних