A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ольгопільська громада
Вінницька область, Гайсинський район

Охорона праці в осінньо-зимовий період

Дата: 13.10.2022 14:50
Кількість переглядів: 273

З настанням холодів кількість травм як серед населення в цілому, так і серед працівників підприємств і організацій значно зростає. Саме тому важливо підготовку до зимового періоду розпочинати заздалегідь.

 

У холодну пору року на працівників можуть впливати такі несприятливі фактори: низька температура повітря, підвищена вологість (дощ, сніг, хуртовина), сильний вітер тощо. Передусім це стосується робітників, які працюють на відкритих майданчиках. Крім того, негативного впливу низьких температур зазнають робітники, які перебувають у закритих неопалюваних приміщеннях.

За мінусових температур погіршуються умови руху, керування та проведення технічного обслуговування засобів виробництва, виникає небезпека замерзання систем охолодження в конструктивних елементах систем, де застосовують воду.

Холодна погода вносить свої корективи в експлуатацію протипожежних систем та обладнання, використання опалювальних приладів, створює додаткову небезпеку виникнення пожежі.

 

Все це впливає на зростання виробничого травматизму в осінньо-зимовий період.

Збільшення кількості нещасних випадків в осінньо-зимовий період також пов’язане з людським фактором: порушенням трудової та виробничої дисципліни, вимог інструкцій з охорони праці, режиму праці та відпочинку, невикористання засобів індивідуального захисту, порушенням вимог безпеки під час експлуатації транспортних засобів тощо.

Як і торік, у 2022 році ситуація ускладнюється через пандемією COVID-19.

Саме тому роботодавець повинен докласти максимум зусиль для захисту працівників та виробництва в осінньо-зимовий період, зокрема вжити всіх можливих заходів для профілактики поширення коронавірусної хвороби серед працівників.

 

Показники мікроклімату для відкритих територій у холодну пору року регламентують Державні санітарні норми та правила «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу», затверджені наказом МОЗ від 08.04.2014 № 248 (далі — Гігієнічна класифікація).

Крім того, питання праці в холодний період року регулюються локальними актами: інструкціями з охорони праці за професіями і видами робіт (це може бути інструкція з охорони праці під час виконання робіт в осінньо-зимовий період), а також експлуатаційною документацією обладнання заводу виробника.

У Санітарних нормах мікроклімату виробничих приміщень ДСН 3.3.6.042-99 вказано:

Холодний період року — це період року, який характеризується середньодобовою температурою зовнішнього повітря, що дорівнює +10 град. C і нижче.

Для зменшення впливу на виробництво несприятливих погодних умов зазвичай здійснюють:

  • перевірку тримальних та огороджувальних конструкцій будівель і споруд та усунення пошкоджень гідроізоляції фундаментів відповідно до вимог нормативної та проектної документації;
  • перевірку справності покрівлі та водостоків для відведення атмосферних і талих вод із даху будівлі;
  • перевірку технічного стану обладнання електроустановок, мереж водопостачання, каналізації і теплопостачання, а також вентиляційних систем;
  • промивання устаткування та трубопроводів теплових мереж;
  • перевірку справності і готовності до роботи взимку вікон, ліхтарів, воріт, дверей та інших об’єктів, що відчиняються;
  • перевірку опалювальної системи та приладів обігріву;
  • утеплення за необхідності приміщень будівель і споруд тощо.

Крім того, працівників забезпечують відповідними засобами індивідуального захисту (одяг, взуття, рукавиці) згідно з вимогами законодавства, робочим інвентарем для прибирання снігу та льоду, а також піском та іншими протиожеледними матеріалами.

 

Безпечне використання опалювальних приладів

Власник підприємства зобов’язаний подбати про безпечне використання на підприємстві опалювальних приладів. Необхідно дотримуватись таких правил:

  • нові підключення приладів слід проводити з урахуванням допустимого струмового навантаження електромережі;
  • електронагрівальні прилади мають бути встановлені на поверхні з негорючого матеріалу та на безпечній відстані від легкозаймистих матеріалів;
  • нагрівальні робочі частини електроприладів мають бути закриті захисними екранами або кожухами;
  • при опаленні невеликих приміщень масляними радіаторами та електропанелями із закритими нагрівальними елементами вони повинні мати справний індивідуальний електрозахист і терморегулятор;
  • увімкнені електрообігрівальні прилади не можна залишати без нагляду.

Також передбачаючи можливе максимальне навантаження на енергосистему у разі введення в дію в регіоні графіків аварійних відключень та (або) обмежень споживання електричної енергії і потужності роботодавцю до початку опалювального сезону необхідно спланувати порядок введення в дію на підприємстві відповідних протиаварійних заходів.

Важливим є своєчасне проведення з обслуговувальним персоналом котелень підприємства повторних інструктажів та навчання з питань охорони праці.


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.