A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ольгопільська громада
Вінницька область, Гайсинський район

Нова форма декларації плати за землю

Дата: 28.12.2022 15:11
Кількість переглядів: 450

Державна податкова служба України повідомляє, що наказом Міністерства фінансів України від 18.02.2022 № 83 «Про внесення змін до форми Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності)», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 07.03.2022 за № 303/37639у (далі - наказ № 83), затверджено нову редакцію податкової декларації з плати за землю (далі - Декларація).

Нова форма Декларації розроблена на виконання Закону України від 30 листопада до № 1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» (далі - Закон № 1914), Указу Президента України від 29 квітня 2021 року № 180/2021 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 квітня 2021 року «Про заходи державної регіональної політики на підтримку децентралізації влади», постанови Кабінету Міністрів України від 31 жовтня 2018 року №891 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року № 1233» (далі - Постанова № 891), постанови Кабінету Міністрів України від 28 липня 2021 року № 821 «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України» (далі - Постанова № 821), п. 50.4 ст. 50 Податкового кодексу України (далі - Кодекс).

Окремими нормами Закону № 1914 розширено джерела інформації на підставі яких земельним податком оподатковуватимуться земельні частки (паї), виділені в натурі, право власності на які не оформлено. До даних державного земельного кадастру додано:

-    дані Державного реєстру речових прав на нерухоме майно;
-    дані державних актів на землю;
-    дані сертифікатів на право на земельні частки (паї);
-    рішення органу місцевого самоврядування про виділення земельної ділянки у натурі (на місцевості) власнику земельної частки (паю);
 - дані інших правовстановлюючих документів, якими посвідчується право власності або користування земельноюділянкою, право на земельні частки (паї).

Отже, з метою забезпечення належного адміністрування плати за землю на підставі всіх видів правовстановлюючих документів, внесено відповідні зміни до форми розрахунку земельного податку, доповнивши, що правовстановлюючі документи, якими посвідчується право на земельні частки (паї) платника, є підставою для оподаткування.
Указом Президента України від 29 квітня 2021 року № 180/2021 введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 квітня 2021 року «Про заходи державної регіональної політики на підтримку децентралізації влади», частиною першою п. 1 якого вирішено забезпечити з 01 липня 2021 року використання в роботі центральних органів виконавчої влади Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (далі - Кодифікатор). Такий Кодифікатор затверджено наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 26 листопада 2020 року №290 (у редакції наказу Мінрегіону від 12 січня 2021 року №3) та впроваджується на заміну Класифікатора об’єктів адміністративно-територіального устрою України (далі — Класифікатор). Кодифікатор має 19 символів, а Класифікатор — 10.

Крім цього, проведення адміністративно-територіальної реформи з укрупненням органів місцевого самоврядування та створенням територіальних громад вимагає наявності у податковій звітності ідентифікаторів об’єктів оподаткування - кодів за КОАТУУ (КАТОТТГ) адміністративно-територіальних одиниць та адреси місць розташування.

Відповідно до Постанови № 891 суб’єкти господарювання, що не сплачують податки і збори у зв’язку з отриманням податкових пільг, мають вести облік сум таких пільг та з 01 січня 2020 року повинні відображати у податковій звітності такі дані, як строк користування податковою пільгою у звітному періоді — число, місяць, рік початку та закінчення користування пільгою.

Постановою № 821 введено в дію Класифікатор видів цільового призначення земельних ділянок, у зв’язку з чим припинена чинність Класифікації видів цільового призначення земель, затвердженої наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 23 липня 2010 року № 548.
Пунктом 50.4 ст. 50 Кодексу передбачено, що якщо платник плати за землю після закінчення граничного строку подання звітної декларації подає декларацію у зв’язку зі змінами об’єкта та/або бази оподаткування (на підставі даних, внесених до відповідних державних реєстрів), то штрафи не застосовуються. Застосування норм п. 50.4 ст. 50 Кодексу для обґрунтованого нарахування штрафів потребує виокремлення сум податкових зобов’язань, до яких штрафи не застосовуються.
Також з метою забезпечення автоматизації розрахунку суми земельного податку або орендної плати для випадків володіння/користування земельними ділянками за не повний календарний рік декларація містить такий показник як період володіння/користування.

У зв’язку із зазначеним у новій формі Декларації передбачена можливість зазначити:
- код Кодифікатора (КАТОТТГ) (рядок 7);
- вид права за кодом 4 - право на земельну частку (пай) (колонка 3 розділу І);
період володіння/користування земельною ділянкою (колонки 7-8 розділу І, колонки 8-9 розділу ІІ);
- інформацію щодо кодів за КОАТУУ (КАТОТТГ) адміністративно- територіальних одиниць та адреси місць розташування об’єктів оподаткування (колонки 10-11 розділу І, колонки 11-12 розділу ІІ);
- дату закінчення терміну дії договору оренди (колонка 7 розділу II);
- строк користування податковою пільгою у звітному періоді (колонки 20-21 розділу І);
- відокремлені нараховані до збільшення суми податкового зобов’язання згідно з п. 50.4 ст. 50 Кодексу (рядки 5.1, 5.2 розділу ІІІ). Звертаємо увагу на те, шо у контексті пункту 50.4 ст. 50 Кодексу розподіл нарахованих до збільшення податкових зобов’язань не відбувається, якщо уточнення податкових зобов’язань здійснюється не за поточний звітний період. Отже, рядок 5.1 розділу ІІІ Декларації не повинен бути заповненим, якщо у рядку 1.1 заголовної частини Декларації (звітний рік) та у рядках 4 («Нараховано на 20__ рік за даними раніше поданої декларації») та 5 («Нараховано до збільшення податкового зобов’язання на 20__ рік, усього») розділу ІІІ рік не відповідає поточному календарному року.

Крім цього з метою зменшення помилок (розбіжностей) при поданні уточнюючих Декларацій та забезпечення спрощення ведення автоматизованого обліку та аналізу поданих документів як з боку платників, так і контролюючих органів, а також розширення надалі сервісного обслуговування платників у рядку 1 заголовної частині Декларації (поряд з позначкою «уточнююча») запроваджена позиція «Реєстраційний номер декларації в контролюючому органі, яка уточнюється».

Нова форма Декларації застосовуватиметься з 01.01.2023.

Наказ № 83 розміщений на офіційному вебпорталі ДПС у розділі «Законодавство / Податки, збори, платежі / Місцеві податки / Плата за землю / Нормативно-правові акти».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.