A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ольгопільська громада
Вінницька область, Гайсинський район

85 років від дня народження НЕЗЛАМНОГО

Дата: 04.01.2023 16:03
Кількість переглядів: 672

6 січня виповнюється 85 років від дня народження Василя Семеновича Стуса – українського поета, перекладача, дисидента. Життя і творчість Василя Стуса — це велика Любов до України, до українського народу та абсолютна відданість боротьбі за найвищі ідеали людства.

З нагоди ювілейної дати у КЗ «Публічна бібліотека» Ольгопільської територіальної громади оформлена книжкова виставка «І в смерті з рідним краєм поріднюсь».

Тож народився В. С. Стус 6 січня 1938 р. у хліборобській родині в с. Рахнівці на Вінниччині. Після закінчення школи, навчався в Донецькому педінституті. Далі вчителював, служив в армії, працював в газеті. У 1959 р. у «Літературній газеті» з’явилися перші вірші поета. З 1961 р. викладає українську мову та літературу в 23-й Горлівській школі. У 1963 р. вступає до аспірантури Інституту літератури ім. Шевченка в Києві. Бере участь у роботі Клубу творчої молоді.

За участь у протесті на прем’єрі фільму «Тіні забутих предків» виключили з аспірантури. Відтоді не надрукували жодного рядка. У 1965 р. одружився з Валентиною Попелюх, та народився син Дмитро. У 1970 р. на похороні Алли Горської звинуватив владу у її вбивстві. У Брюсселі виходить його перша книжка «Зимові дерева». У 1972 р. разом з іншими українськими поетам  його було заарештовано й засуджено. Ув’язнення відбував у Мордовії.

Після завершення основного терміну відправили у заслання. Після повернення відмовився від радянського громадянства. У 1979 р. повертається та працює у Києві. У 1980р. знову був засуджений до 10 років ув’язнення та 5 років заслання. 28 серпня 1985 р. його відправили у карцер, де він оголосив голодування.
Знищений фізично, Стус залишався незламним морально: «Голови гнути я не збирався, бодай що б там не було. За мною стояла Україна, мій пригноблений народ, за честь котрого я мушу обставати до загину».

У ніч із 3 на 4 вересня 1985р. у карцері табору особливого режиму на Уралі, не доживши 6 років до розпаду СРСР, у віці 47 років помер незламний українець Василь Стус.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.