A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ольгопільська громада
Вінницька область, Гайсинський район

Тарас Шевченко – це не минуле, Тарас Шевченко – це сьогодення

Дата: 09.03.2023 09:40
Кількість переглядів: 582

Цьогоріч виповнюється 209 років від дня народження геніального українського поета Тараса Григоровича Шевченка. Це привід не лише вшанувати пам’ять Великого Кобзаря, але і згадати його творчість.

Народився Т. Шевченко 25 лютого (9 березня за новим стилем) 1814 р. у с. Моринцях Звенигородського повіту Київської губернії (нині Звенигородський район Черкаської області) у родині Григорія Івановича Шевченка і Катерини Якимівни Бойко. Помер - 10 березня 1861 року о 5 годині 30 хвилин ранку. Над домовиною Шевченка в Академії мистецтв виголошено промови українською, російською та польською мовами.


Актуальність Шевченкового слова, його ідей гуманізму і патріотизму, вболівання за долю України – це те, що об’єднує всіх українців навколо безсмертного «Кобзаря», що надає ще більшого сенсу під час війни. Для шанувальників літературної спадщини видатного поета й письменника – це можливість щоразу по-новому осмислити його поетичні та прозові твори, краще осягнути минуле, зрозуміти сучасне і себе в ньому.

З метою вшанування пам’яті цієї насправді сакральної постаті для всіх минулих, сучасних та прийдешніх поколінь українців в Ольгопільській громаді проходить цикл заходів.

Директор КЗ «Центр культури та дозвілля» Ольгопільської сільської ради Юрій Мацько спільно з працівниками ТВСВ Комаргородського ВПУ вшанували день народження видатного поета-пророка декламуванням віршів та виконанням поезії, яка покладена на музику.

У читальній залі КЗ «Публічна бібліотека» Ольгопільської сільської ради розгорнуто книжкову виставку «Єднаймо душі словом Кобзаря».

У Демівській філії публічної бібліотеки розміщено тематичну полицю з вишивками бісером, картинами бібліотекаря й місцевої майстрині Любові Бурлаки.

У закладах освіти проводять Шевченківські дні.

Проведені  заходи в закладах культури та освіти допоможуть молодому поколінню зрозуміти та усвідомити неоціненний вклад Тараса Григоровича Шевченка в зародження та розвиток української культури, мови нашої держави.

Тарас Шевченко – це не минуле, Тарас Шевченко – це сьогодення. Як для нас, так і для всього світу Шевченко – це Україна, а Україна – це Шевченко. Сьогодні, як ніколи, поет органічно злився зі своїм великим, нескореним народом і твердо ступає повсюдно в нашій вільній державі.

Тож читаємо і надихаємося пророчими віршами, єднаймося і перемагаємо!

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.