Ольгопільська громада
Вінницька область, Гайсинський район

Тарас Шевченко – це не минуле, Тарас Шевченко – це сьогодення

Дата: 09.03.2023 09:40
Кількість переглядів: 635

Цьогоріч виповнюється 209 років від дня народження геніального українського поета Тараса Григоровича Шевченка. Це привід не лише вшанувати пам’ять Великого Кобзаря, але і згадати його творчість.

Народився Т. Шевченко 25 лютого (9 березня за новим стилем) 1814 р. у с. Моринцях Звенигородського повіту Київської губернії (нині Звенигородський район Черкаської області) у родині Григорія Івановича Шевченка і Катерини Якимівни Бойко. Помер - 10 березня 1861 року о 5 годині 30 хвилин ранку. Над домовиною Шевченка в Академії мистецтв виголошено промови українською, російською та польською мовами.


Фото без опису

Актуальність Шевченкового слова, його ідей гуманізму і патріотизму, вболівання за долю України – це те, що об’єднує всіх українців навколо безсмертного «Кобзаря», що надає ще більшого сенсу під час війни. Для шанувальників літературної спадщини видатного поета й письменника – це можливість щоразу по-новому осмислити його поетичні та прозові твори, краще осягнути минуле, зрозуміти сучасне і себе в ньому.

З метою вшанування пам’яті цієї насправді сакральної постаті для всіх минулих, сучасних та прийдешніх поколінь українців в Ольгопільській громаді проходить цикл заходів.

Директор КЗ «Центр культури та дозвілля» Ольгопільської сільської ради Юрій Мацько спільно з працівниками ТВСВ Комаргородського ВПУ вшанували день народження видатного поета-пророка декламуванням віршів та виконанням поезії, яка покладена на музику.

У читальній залі КЗ «Публічна бібліотека» Ольгопільської сільської ради розгорнуто книжкову виставку «Єднаймо душі словом Кобзаря».

У Демівській філії публічної бібліотеки розміщено тематичну полицю з вишивками бісером, картинами бібліотекаря й місцевої майстрині Любові Бурлаки.

У закладах освіти проводять Шевченківські дні.

Проведені  заходи в закладах культури та освіти допоможуть молодому поколінню зрозуміти та усвідомити неоціненний вклад Тараса Григоровича Шевченка в зародження та розвиток української культури, мови нашої держави.

Тарас Шевченко – це не минуле, Тарас Шевченко – це сьогодення. Як для нас, так і для всього світу Шевченко – це Україна, а Україна – це Шевченко. Сьогодні, як ніколи, поет органічно злився зі своїм великим, нескореним народом і твердо ступає повсюдно в нашій вільній державі.

Тож читаємо і надихаємося пророчими віршами, єднаймося і перемагаємо!

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних