A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ольгопільська громада
Вінницька область, Гайсинський район

Уряд схвалив Стратегію державної політики щодо внутрішнього переміщення на період до 2025 року

Дата: 13.04.2023 10:55
Кількість переглядів: 235

Кабмін схвалив Стратегію державної політики щодо внутрішнього переміщення на період до 2025 року. Також затверджено відповідний операційний план на 2023-2025 роки.

Документ розроблений Мінреінтеграції за підтримки Ради Європи. До його напрацювання також долучилися експерти міжнародних і громадських організацій, які опікуються захистом прав внутрішньо переміщених осіб. 

Прийняття нової Стратегії – це реагування держави на виклики масового переміщення населення, спричинені повномасштабною агресією рф. Нею передбачена державна підтримка ВПО на всіх етапах – від евакуації, у процесі соціальної адаптації на новому місці й до моменту повернення до місця постійного проживання. 

Таким чином, держава буде фокусуватися на 5 стратегічних цілях:

 -  Реагування держави на виклики внутрішнього переміщення.

-  Безпечна евакуація громадян із небезпечних районів і задоволення їхніх гуманітарних потреб.

-  Адаптація ВПО на новому місці проживання.

-  Інтеграція та розвиток ВПО у приймаючих територіальних громадах.

-  Підтримка безпечного повернення до покинутого місця проживання та реінтеграції.

Нагадаємо, що з початку повномасштабного вторгнення статус ВПО, які перемістилися до Вінницької області, отримали 272 431 особи.

Станом на 12.04.2023 статус внутрішньо переміщеної особи мають 169 017 осіб. З них - 64 502 чоловіки, 104 51 - жінки, 48 956 - діти, 6 455 особи з інвалідністю, 27 358 пенсіонерів, 2 429 малозабезпечених сімей та 331багатодітна родина.

Для надання консультацій внутрішньо переміщеним особам в області створено цілодобову гарячу лінію «15-26», (067)435- 24- 42, (050)- 401- 43- 30, (063)0 514 85 57. На гарчу лінію надійшло 11535 дзвінків.

З березня 2022 року в області функціонує цілодобова лінія психологічної підтримки постраждалих від війни, діяльність якої забезпечують шестеро психологів, в режимі 24/7. За цей час послуги фахівців надано 1925 консультацій та прийнято 2386 дзвінків, з яких переважна більшість – ВПО.

Також на Вінниччині запущений віртуальний помічник для внутрішньо переміщених осіб - Telegram бот «ВінСоцБот». Це - реальна можливість швидко отримати необхідну інформацію про послуги, доступні для внутрішньо переміщених осіб в розрізі кожної територіальної громади у сучасному та зручному форматі. В Telegram боті користувач може знайти корисну для себе інформацію щодо соціальних допомог, адміністративних послуг, послуг у сфері захисту населення. Телеграм ботом скористалось 3599 користувачів. Знайти чат бот можна за посиланням - @VinSoc_bot.

«Державна політика щодо внутрішнього переміщення має формуватися комплексно. Зараз основну увагу маємо зосередити на адаптації та подальшій інтеграції внутрішньо переміщених осіб у приймаючих громадах, - наголошує Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук. - Це і доступ до освітніх послуг, і працевлаштування, і підтримка самозайнятості. Важливою складовою є надання фахової психологічної допомоги. Дякую Раді Європи та громадським організаціям, які долучилися до розробки Стратегії. Відтепер ми маємо чітке бачення, як реагувати на виклики внутрішнього переміщення».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.