A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ольгопільська громада
Вінницька область, Гайсинський район

Поліція застерігає, як не потрапити «на гачок» шахраїв

Дата: 26.04.2023 11:13
Кількість переглядів: 99

Попри постійну профілактичну роботу, довірливість громадян продовжує грати на руку шахраїв, які задля отримання незаконної наживи, не нехтують нічим. Лише з початку року в Гайсинському районному управлінні поліції зареєстровано близько 120 фактів шахрайств. 

Надійним захистом від шахрайських дій перш за все є пильність, обережність та інформованість громадян. Тому, аби в черговий раз застерегти мешканців району, Гайсинське райуправління поліції нагадує громадянам правила, дотримуючись яких ви не дозволите себе ввести в оману:

- При телефонному шахрайстві (псевдобанкіри телефонують громадянам і під різними приводами виманюють особисті та персональні дані): негайно припиніть розмову, зателефонуйте на контактний номер вашого банку та з’ясуйте чи дійсно відбувалася атака на вашу картку та чи потрібно її перевипустити. Залиште заявку оператору, що з вашим картковим рахунком намагалися вчинити шахрайські дії та заблокуйте картку.

- При Інтернет-шахрайстві (під час купівлі-продажу товарів псевдопродавець пропонує занижену вартість товару, вигідні акції, просить у вас здійснити повну або часткову передоплату за товар, а коли гроші перераховані - зникає): поцікавтеся характеристиками продавця та товару, не розголошуйте відомості вашого карткового рахунку (повідомлення 16-значного номеру Вашої картки буде достатньо для проведення платежу); під час купівлі товару користуйтеся послугою «накладений платіж».

- Якщо до вас завітали псевдопрацівники, ворожки або цілителі (аферисти представляються соцпрацівниками, працівниками комунальних служб і, під приводом надання допомоги або перевірки лічильників, проникають до помешкання громадян. Поки господар на щось відволікається, аферисти нишпорять в оселі та забирають цінні речі): не впускайте чужинців до оселі, повідомте сусідів або рідних про небезпечний візит незнайомців, або негайно зателефонуйте до поліції на номер «102». Пам’ятайте, що повірку та ремонт лічильників газу, води, електроенергії й тепла забезпечують тільки підприємства, що надають комунальні послуги. Контролери зобов’язані завчасно попередити про заплановані роботи та пред’явити документи.

- Якщо до вас зателефонували псевдолікарі чи псевдоправоохоронці щодо ваших рідних, які «потрапили в біду» (псевдолікарі чи псевдоправоохоронці телефонують родичам і повідомляють, що їх син, донька чи онука скоїли злочин або потрапили в ДТП, або в тяжкому стані їх доставлено в лікарню. І для уникнення «покарання», чи проведення «термінової операції» в лікарні потрібно заплатити гроші): не панікуйте, запитайте посаду особи, яка вам телефонує та до якої саме лікарні чи відділення поліції доставлено вашого родича. В жодному разі не повідомляйте інформацію про себе та своїх близьких. Терміново завершіть розмову і зателефонуйте тому родичеві, з приводу якого вам телефонують.

- При віддаленій заміні сім-карти (злочинці дистанційно перевипускають телефонну сім-карту та оформляють онлайн-кредити на ім’я власника у сервісі швидких позик): власникам телефонів потрібно увімкнути в «Особистому кабінеті» мобільного оператора послугу заборони на дистанційну заміну сім-карти, також слід прив’язати сім-карту до вашого паспорта та активувати функцію додаткового підтвердження на всі платіжні операції, які ви здійснюєте в мережі.

Шановні громадяни! Будьте уважними та обачними, не переходьте за сумнівними посиланнями, а тим паче не вводьте реквізити платіжних карток та конфіденційну інформацію на підозрілих вебсайтах. Під час здійснення покупок в інтернеті, не перераховуйте грошей наперед. Врахуйте ці поради та бережіть себе й свої заощадження!

Якщо ви все ж таки потрапили до пастки аферистів одразу телефонуйте на спецлінію «102».

Начальник сектору дільничних
офіцерів поліції відділу превенції
Гайсинського РУП
ГУНП у Вінницькій області 
майор поліції                                                                                                                  Олександр ШАРАНДАК

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.