A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ольгопільська громада
Вінницька область, Гайсинський район

На період дії воєнного стану процедура проведення медико-соціальної експертизи спрощена

Дата: 25.05.2023 08:57
Кількість переглядів: 226

Фото без описуЯк подати документи на МСЕК і який лікар має дати направлення? Як оскаржити рішення МСЕК? Як продовжити строк дії документа про інвалідність? З такими запитаннями найчастіше звертаються українці на «гарячу лінію» Міністерства охорони здоровʼя, - інформує Урядовий портал

МОЗ нагадує, що на період дії воєнного стану процедура проведення медико-соціальної експертизи спрощена. Зокрема, медико-соціальна експертна комісія (далі – МСЕК) здійснює свої функції за принципом екстериторіальності. Тобто, якщо людина не має змоги безпосередньо прибути на огляд, то МСЕК приймає таке рішення заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я. 

Важливо, що для осіб, термін переогляду інвалідності яких припав на цей період, і які не можуть пройти обстеження й оформити направлення на МСЕК, строк повторного огляду вважається продовженим на весь час дії воєнного стану та впродовж пів року після його припинення/скасування. 

Зазначимо, що в умовах воєнного стану п. 5 постанови КМУ від 03.12.2009 №1317 «Питання медико-соціальної експертизи» не застосовується. Саме цей пункт визначав причини інвалідності, за якими встановлення інвалідності заочно не проводилося. 

Таким чином, наразі МСЕК мають право оглядати пацієнтів і приймати рішення заочно також з наступними причинами інвалідності:

  • трудове каліцтво;
  • професійне захворювання;
  • захворювання, одержане під час проходження військової служби і служби в органах внутрішніх справ, державної безпеки, державній пожежній охороні, органах і підрозділах цивільного захисту та Держспецзвʼязку;
  • захворювання, пов’язане з впливом радіоактивного опромінення внаслідок аварії на ЧАЕС.

Якщо ж ви хочете оскаржити рішення комісії, то це можливо зробити протягом одного місяця. Для цього необхідно звернутися з письмовою заявою до самої комісії або до центральної чи обласної комісії, де буде проведений повторний огляд і винесене нове рішення. Це рішення можна оскаржити у ДЗ «Центральна МСЕК МОЗ України».

У складних випадках центральна медико-соціальна експертна комісія МОЗ, обласна, центральна міська комісія та МОЗ можуть направляти осіб, які звертаються для встановлення інвалідності, для проведення медико-соціального експертного обстеження до клініки Українського державного науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності (м. Дніпро) та Науково-дослідного інституту реабілітації інвалідів (м. Вінниця). 

Після відповідного обстеження науково-дослідні установи складають консультативні висновки, які мають рекомендаційний характер для комісії.

Зазначимо, що рішення комісій усіх рівнів можна також оскаржити в суді в установленому законодавством порядку.

Звертаємо вашу увагу, якщо під час проходження медико-соціальної експертної комісії обмежують чи порушують ваші права, звертайтеся телефоном на «гарячу лінію» МОЗ: 0 800 60 20 19. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних