Ольгопільська громада
Вінницька область, Гайсинський район

На Вінниччині провели зустріч з керівниками тергромад щодо реалізації програми «Доступні ліки»

Дата: 15.08.2023 11:25
Кількість переглядів: 73

Фото без описуУ рамках робочого візиту до Вінниччини представники Національної служби здоров’я України зустрілися з головами територіальних громад, інформує Вінницька ОВА.

Також у засіданні взяли участь представники Ольгопільскої громади.

Присутні обговорили питання обізнаності й доступності програми «Доступні ліки» мешканцям області та окреслили основні складнощі комунікації між власниками закладів охорони здоров’я, органами місцевого самоврядування, лікарями й пацієнтами, особливо в сільській місцевості.

Також під час зустрічі торкнулися проблеми менеджменту в медичних закладах регіону.

Як наголосила Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна, Вінниччина як і решта областей України, зіштовхнулася зі значними викликами, пов’язаними з війною.

«Чисельність населення в області зросла і це не може не позначитись на функціонуванні системи охорони здоров’я. У регіоні зараз працює 132 медичні заклади. За цей рік вони уклали контракти з НСЗУ на суму більше 6 млрд грн., з яких вже 3,5 млрд грн. вже надійшли. Однак, незважаючи на це, від людей продовжують надходити скарги на лікарні. Найчастіше – оплата медичних послуг власним коштом», - зауважила посадовиця.

Щодо програми «Доступні ліки» незрозумілим залишається факт, коли аптека заключила договір з НСЗУ і за весь цей рік не отоварила жодного рецепту. Проблемою залишається відстань в сільській місцевості до найближчої аптеки. Подекуди людина долає десятки кілометрів, щоб отримати безкоштовні ліки.

У ході обговорення, голова НСЗУ Наталія Гусак зазначила, що здоров’я і життя мешканців громад – це безпосередня відповідальність керівників. Спроможність закладів охорони здоров’я і доступ до якісних медичних послуг – теж.

«Зараз 13 376 аптек в Україні відпускають ліки за програмою реімбурсації. Із них – 512 розташовані у Вінницькій області. – підкреслила Наталія Гусак. – Але тільки 184 000 мешканців регіону користуються нею регулярно. Тож інформуйте населення про наявність програми медичних гарантій – це найменше, що ми можемо зробити для людей!»

Очільниця інституції акцентувала увагу на аналізі в регіоні аптечної мережі, зіставлення її з кількістю мешканців громад й кількістю пацієнтів з хронічними захворювання. Також голова НСЗУ наголосила на потребі стимулювання аптечних закладів доєднуватися до програми реімбурсації та посилення інформування для населення про можливості й переваги програми.

«Сьогодні не час для замовчування проблем і толерування неефективного менеджменту. Наша країна, як ніколи, потребує справедливості, наші Захисники та Захисниці – якісних послуг, наші люди в тилу – турботи та підтримки», - зауважила Наталія Гусак.

На завершення, Наталя Заболотна підкреслила, що кошти, які надають НСЗУ, мають перебувати не на депозитних рахунках керівників закладів охорони здоров’я, а використовуватися за призначенням.

«На Вінниччині сформована абсолютно спроможна мережа медичних закладів. Єдине, що необхідно – це злагодженість у діях їх власників та керівництва. Позиція НСЗУ чітка – держава допомагає та буде допомагати лікарням. Переконана, цей робочий візит сприятиме активнішій участі керівників громад Вінниччини у розвитку їх закладів для забезпечення кожного нашого жителя якісною та доступною медичною допомогою», - резюмувала посадовиця.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних