Сезон тихого полювання продовжується
Сприятливі погодні умови сприяли появі велликої кількості грибів в лісах, на галявинах, в лісопарках та на узбіччях доріг. В Україні є традиційним вживання страв з грибів, але ця традиція має підвищений ризик, оскільки більшість населення втратила навички збирання грибів. Для декого це хобі, спосіб насолодитися природою, або ж – можливість поповнити запаси на зиму чи приготувати смачну вечерю.
![]()
Зараз в лісах та на ринках громади можна зустріти дикорослі гриби і найбільша кількість серед них - опеньки. Проте не слід забувати, що цей гриб має небезпечного родича, що візуально дуже схожий на нього – несправжній опеньок, зокрема сіро-жовтий, сіропластинчастий та цегляно-рожевий.
Тож наважившись на збирання або купівлю грибів слід чітко знати відміності між справжніми опеньками та отруйними : у справжніх осінніх опеньок має бути "спідничка" і "махрова" шапочка. Колір гриба залежить від того, в якому лісі він росте – листяному, хвойному або змішаному, які дерева там переважають, який клімат і яка погода в цій місцевості. У більшості випадків колір опеньок залежить від ґрунту і навколишніх дерев. Вони бувають і світло-коричневі, і бежеві, і мідні. Осінні опеньки, на відміну від літніх, не так легко сплутати з несправжніми отруйними. У справжніх осінніх опеньків (Armillariella mellea) є чіткі особливості, що характерні для цього гриба. Найперша особливість, що кидається у вічі – це махровий капелюшок з більш темною лускою. У молодих грибів він ніколи не буває гладеньким. Однак у старих опеньків луски залишається дуже мало. І тут їх можна сплутати з несправжніми чи отруйними грибами. Іноді в справжніх опеньків шапочка не напівкуляста, а з горбочком. Дуже важлива особливість осінніх опеньок – захисна плівка у гриба, яка починається від шапочки і з’єднується з ніжкою гриба. Така захисна плівка виразно спостерігається у молодих грибочків, а також у маленьких за розміром грибів. У літніх опеньок (Kuehneromyces mutabilis) захисна плівка слабо виражена, у несправжніх – практично відсутня. У дорослих їстівних опеньок плівка розривається, і на ніжці залишається кільце або «спідничка». Дуже важливий спосіб відрізнити отруйні чи неїстівні опеньки від справжніх полягає в тому, що у справжніх пізніх опеньків майже завжди є товста ніжка. Хоча з цим фактом деякі грибники можуть і посперечатися, але більшість з них не зустрічала справжніх пізніх опеньків на тоненькій ніжці. Є схожі гриби, але це вже несправжні опеньки або інші неїстівні гриби. Є відмінності і в кольорі пластинок на зворотному боці капелюшка гриба. У помилкових опеньок вони жовті, у старих — зеленкуваті або навіть оливково-чорні, тоді як у їстівних вони кремові або світло-бежеві (у старіших – бурі). Їстівні осінні опеньки пахнуть ніжно, приємно, грибами. Неїстівні та отруйні мають виражений землистий запах.
І наостанок – найважливіша порада для грибника – якщо ви сумніваєтеся в побаченому або зірваному грибі, то краще не беріть у кошик такий гриб! Краще назбирати менше опеньків, ніж набрати багато і потім отримати важке отруєння.
Ті, хто думає, що отруїтися можна лише отруйними грибами — помиляються! Іноді навіть їстивні гриби можуть стати причиною отруєння. Це буває у тих випадках, коли вживають гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання. Гриби належать до продуктів, що швидко псуються, тому переробляти їх треба, як правило, в день збирання. Це пов’язано з тим, що після дозрівання гриби стають добрим поживним середовищем для розвитку мікроорганізмів, в тому числі хвороботворних. При вживанні недоброякісних грибів, інфікованих патогенною флорою, частіше внаслідок неправильної кулінарної обробки або неправильних умов зберігання, розвиваються токсикоінфекції, серед яких слід виділити випадки ботулізму.
Необхідно пам’ятати!
Гриби є «важкою їжею». Вони протипоказані дітям до 14 років, людям похилого віку й особам, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту, печінки, при цукровому діабеті та вагітним жінкам.
Для попередження отруєння грибами необхідно дотримуватись елементарних правил:
Якщо сумніваєтеся в тому, що гриб їстівний, краще взагалі не рвіть його. Незнайомі гриби категорично не можна збирати і купувати. Одна єдина бліда поганка, що попалася разом з іншими ста грибами, може отруїти на смерть.
Ніколи не збирайте червиві та перезрілі гриби, вони вже містять отруйні речовини.
Не збирайте гриби поблизу шосейних доріг, промислових підприємств та залізничних шляхів. Також не варто брати гриби, що ростуть на полях і місцях, де для обробки ґрунту застосовувалися отрутохімікати. Гриби, як губка, вбирають все забруднення з повітря і ґрунту.
Не пробуйте сирі гриби на смак, так дуже просто можна отруїтися.
Обробіть зібрані гриби не пізніше чотирьох годин після збору. Гриби дуже швидко псуються і можуть бути причиною отруєння. Також не варто їсти мариновані гриби, що зберігалися більше півроку.
Бершадське відділення ВСП Гайсинський РВ ДУ «ВОЦКПХ МОЗ»


